S vama dijelimo provjerenu poslovnu praksu koju koriste brojne uspješne hrvatske tvrtke kako bi povećale svoj izvoz i suradnju sa svim zemljama. Ako imate vrhunski proizvod stavite ga u globalnu prodaju. Neka ga vidi i osjeti cijeli svijet. Obavezno ga opremite sa certifikatima koje traže strani partneri da vas shvate kao konkurentne i ozbiljne izvoznike. Ali isto tako i potrošači.

CE oznaka, EU izjava o sukladnosti te ISO norma su najtraženije, jer pokreću vašu prodaju na globalnom tržištu. Na raspolaganju vam vrlo jednostavno stoji podrška u obliku bespovratnih sredstava. Savjetujemo vam da maksimalno iskoristite bespovratna sredstva kako bi što prije certificirali svoje proizvode i procese. Uvedena europska norma u poduzeće pruža veće povjerenje potrošača, dugoročno smanjuje fiksne troškove vašeg poduzeća, poboljša kvalitetu proizvoda i omogućava pristup novim tržištima. Na taj način izgrađuje potpuni novi imidž vašeg poduzeća. Norme su važan alat konkurentnosti te imaju važnu ulogu u međunarodnoj trgovini i otvaranju tržišta.

U okviru poziva koji isključivo dozvoljava ulaganja u certifikate koji su međunarodno priznati (poput FSC, PEFC, BRC, KOSHER, HALAL i sl.) mogu se financirati aktivnosti koje uključuju ulaganja u pripremu, uvođenje i certificiranje sustava upravljanja kvalitetom ili poslovnim procesima ili uslugama (ISO). Aktivnosti mogu biti prihvatljive samo ukoliko su provedene od strane tijela akreditiranog za uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. Kao prihvatljivi troškovi na koje se priznaju bespovratna sredstva jesu troškovi savjetodavnih usluga za pripremu dokumentacije kao što su snimak stanja, definicija projekta, model sustava i postavljanje ciljeva, nabava (kupnja) norma, edukacija djelatnika neophodna za uvođenje sustava upravljanja te troškovi certificiranja sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. Jedan projektni prijedlog može se odnositi na certificiranje više sustava upravljanja kvalitetom ili poslovnim procesima.

Glavni cilj poziva za uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom je dostizanje primjenjive razine standarda međunarodno priznatih razina kvalitete i sigurnosti u razmjeni roba i usluga kroz povećanje uporabe priznatih normi koje pridonese povjerenju kupaca, posebno u područjima poboljšanja kvalitete sustava upravljanja i povećanja sposobnosti za dokazivanje kvalitete sustava, čime bi se mikro, malim i srednjim poduzećima olakšao pristup inozemnim tržištima i povećala konkurentnost.

Dobro je znati koji su prihvatljivi troškovi za dobivanje bespovratnih sredstava kad krenete u postupak ocjenjivanja sukladnosti vašeg proizvoda. Intenzitet potpore iznosi od 65 posto do 85 posto za mikro, mala i srednja poduzeća. To su troškovi pripreme propisane tehničke dokumentacije, prijevod tehničke dokumentacije na strani jezik, troškovi transporta proizvoda do akreditiranog tijela za ocjenjivanje te samo ocjenjivanje sukladnosti proizvoda.

Zašto ne bi povećali povjerenje potrošača i certificirali vaše proizvodi te procese ili usluge normama Europe i drugih zemalja? Za savjet kako pripremiti dokumentaciju obratite se stručnjacima u TIKO PRO HRVATSKA.

By |2019-03-22T07:56:39+00:00March 22nd, 2019|Poslovne informacije|0 Comments