Mehanizam povlačenja EU sredstava zna biti kompliciran i administrativno opterećujući proces. Stroga pravila i procedure raspisanih natječaja kao i obim projektne dokumentacije vrlo često znaju uliti određeni „strah“ kod potencijalnih korisnika što nerijetko može rezultirati korakom unazad pri odluci potencijalnih korisnika pri prijavi na natječaje, a samim time i povlačenju EU sredstva.

Kako bi poboljšao svoje mogućnosti, a samim time i smanjio određeni strah kod povlačenja EU sredstava klijent bi svakako trebao vjerovati svom konzultantu koji će mu najbolje pomoći da dođe do željenih rezultata. U nastavku donosimo važne odrednice i male tajne koje će zasigurno dovesti do projektnog uspjeha te povlačenju EU sredstava.

Što su glavni „čarobni“ sastojci povlačenja bespovratnih sredstava opisuje Lana Labinjan, magistra ekonomije iz Tiko Pro Hrvatska.

MOTIVACIJA, ZAJEDNIČKA SINERGIJA i KVALITETAN TIM

Poznato je da je motivacija – najjači ljudski pokretački potencijal. Ako nema motivacije, svaki cilj kojemu težimo može postati nedostižan. Uz motivaciju, zajednička sinergija te kvalitetan tim od presudne su važnosti za dobar projektni uspjeh.

POSTAVLJANJE REALNIH PARAMETARA I INDIKATORA

Uz dobar plan i strategiju razvoja vrlo je važno razmišljati o realnim indikatorima i parametrima. Svaki natječaj uglavnom zahtijeva određene pokazatelje koji se kasnije, u provedbi projekta moraju ispuniti. Radi li se o novim radnim mjestima, povećanju prihoda od prodaje (ili izvoza) važno je pomno razmisliti o mogućnosti realizacije istih. Savjet svakog konzultanta je da je uvijek dobro biti realan. Ukoliko se određeni pokazatelji ne ostvare, korisnik će nažalost morati snositi određenu odgovornost te će vrlo vjerojatno morati vratiti dio primljenih EU sredstava.

SPREMNOST NA KREATIVAN PROCES I STRPLJENJE

Svojim klijentima uvijek rado spominjemo da ne kreiraju svoje projekte radi bespovratnih sredstva, već da bespovratna sredstva uvijek traže zbog realnih projekata koji su prvenstveno rezultat potrebe samog poduzeća i želje za razvojem istog. Ukoliko se trenutno ne nalazi otvoren natječaj za sufinanciranje projektnih aktivnosti Vaših želja, najbolje je biti strpljiv i sačekati pravi Poziv koji zasigurno može sufinancirati Vaše poslovne ideje i aktivnosti projekta. Ukoliko se na taj način pristupi natječajima – uspjeh je zagarantiran, a evaluator će zasigurno prepoznati veliki potencijal projektne ideje što je još bliži korak do uspješnog povlačenja EU sredstava.

PRAVILAN PUT I VOĐENJE

Svaki natječaj je poseban, zahtijeva posebno razmatranje mogućnosti, vrijeme pripreme te najvažnije – ljudske i financijske resurse. Ukoliko se od početka krene u krivom smjeru osmišljavanja projektnog prijedloga te se pogrešno pristupi određenim projektnim elementima koji nisu u skladu s ciljem i predmetom samog Poziva, vrlo vjerojatno će doći do nižih bodova pri ocijeni samog projektnog prijedloga, a moguće i odbijanju istog. Zato je iznimno važno cjelokupni proces pripreme, a kasnije i implementacije projektnog prijedloga povjeriti stručnjacima i profesionalcima koji će cjelokupni proces odvesti na najbolji put.

INOVATIVNOST

Činjenica je kako su danas u svijetu uspješna ona gospodarstva koja se temelje na inovacijama. Isto vrijedi i za poduzeća, bila ona velika ili mala. Njihov globalni, a sve više i lokalni uspjeh, prije svega leži na kreativnosti i inovacijama.

Čeka nas razdoblje inovativnih projekata. Ako se nastavi trend pada inovativnosti, ne pokrenu se reforme obrazovnog sustava i ne povećaju ulaganja u istraživanje i razvoj, Hrvatska će sve više stagnirati na globalnim ljestvicama konkurentnosti. U nadolazećem razdoblju, uspjeh će ostvariti projekti koja će poticati suradnju poslovnog sektora sa znanstveno- istraživačkom zajednicom i povećana ulaganja u istraživanja, tehnološki razvoj i industrijske procese s ciljem stvaranja novih te inovativnih proizvoda i usluga. Dobro će prolaziti projekti fokusirani na STEM područja posebice oni u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije“, završila je mlada stručnjakinja Lana Labinjan, mag. oec., iz Tiko Pro Hrvatska.

By |2019-04-01T08:33:52+00:00April 1st, 2019|Poslovne informacije|0 Comments