Safe and sound” inovacijske ideje u bitki za povlačenje bespovratnih sredstava 

Provjerimo zašto je zaštita intelektualnog vlasništva (IV), u inovacijskim EU projektima koji kandidiraju u bitki za povlačenje bespovratnih sredstava i kako ju pravilno tretirati u životnom ciklu vašeg inovacijskog projekta – sve od pripreme projektnog prijedloga pa do komercijalizacije koja slijedi realizaciji projekta. 

Prije pripreme projektnog prijedloga

Većina inovacijskih natječaja nudi potpore za rješenja koja su globalno inovativna te imaju potencijal za uspješnu komercijalizaciju nakon završetka faze istraživanja i razvoja (IRI). Na samom početku pripreme projektnog prijedloga morate istražiti postojeće i prijavljene patente (Freedom to Operate search). No, pažljivost nije na odmet – bez obzira na to prijavljujete li projekt na EU natječaje ili sami ulažete u vašu inovativnu ideju, kršenje intelektualnih prava donosi određene financijske posljedice.

IV u projektnom prijedlogu

Prilikom pripreme projektnog prijedloga u svim inovacijskim natječajima morate odgovoriti na slijedeća pitanja:

  • Eksploatacija i komercijalizacija inovacije – Tko će biti vlasnik konačnog rezultata projekta (inovacije) i tko će ga prodavati na tržištu te kako?
  • Pristupačnost projektnih rezultata – Koje informacije će biti na raspolaganju istraživačima u relevantnim znanstvenim sektorima i javnosti?
  • IV management – Koji su oblici zaštite IV prikladni za vašu inovaciju te koja je strategija implementacije zaštite IV?

Velika četvorica“ u zaštiti IV

2015. godine je europski ured za IV objavio zanimljivu grafiku koja vrijedi više od tisuću riječi. Na primjeru sistema podzemne željeznice obrazložio je četiri oblika zaštite IV – trade mark (žig), design (dizajn), patent i copyright (autorska prava).

Skica je prihvaćena i u inovacijskim shemama bespovratnih EU sredstava (naravno, uzimajući u obzir promjene u zakonodavstvu), jer su opisani oblici zaštite IV ujedno i najčešći u inovacijskim EU projektima.

Patent

U EU projektima, koncept inovativnih rješenja temelji se na tehnološkoj inovaciji. Najbolje su ocjenjeni projekti koju uključuju interdisciplinarno i komplementarno partnerstvo kod izvođenja projektnih R&D aktivnosti. Tehnološko IV mora se uskladiti u konzorcijskom ugovoru u kojem se definiraju obveze, prava i odnosi između konzorcijskih partnera. Konzorcijski ugovor je obično obvezan prilog prilikom predaje projektnog prijedloga.

Dizajn (Design)

Rješenja s kojima želite osvojiti evaluatore moraju biti tehnološki napredna, a uz to moraju dosezati i superlative u smislu dizajna i optimalnog korisničkog iskustva. Dobar dizajn jedna je od konkurentskih prednosti u fazi komercijalizacije inovacije jer izražava poruku vašeg rješenja te ga čini pristupačnijim.

Žig (Trademark)

Žig predstavlja i identificira vaše rješenje. Uspješni žigovi su učinkovit komunikacijski alat koji povećava prepoznatljivost vašeg rješenja na tržištu. Registracija žiga jedna je od najvažnijih početnih aktivnosti u komercijalizaciji rješenja i zato se njime počinjemo baviti već u završnim fazama R&D aktivnosti.

Autorska prava (Copyright)

Autorskim pravom moguće je zaštiti znanstvene teze koje u projektu pokušavate potvrditi/odbaciti. Zato je zaštita autorskih prava predmet rasprave već prilikom pripreme projektnog prijedloga. Moderne inovacije usvojile su trend digitalizacije (Internet stvari, Internet usluga, blockchain), tako da se s autorskim pravom može zaštiti i njihova digitalna komponenta.

Nekvalitetno planiranje je planiranje nekvalitetnog

U fazi implementacije projekta ciljeve iz projektnog prijedloga treba proširiti i realizirati. Pobrinite se da vaš projektni prijedlog bude pravilno usmjeren. Mi smo vaš odličan brainstorming partner. Kontaktirajte nas na info@tiko-pro.hr.

By |2019-04-24T07:04:20+00:00April 23rd, 2019|Novosti|0 Comments