Počeci SLO CRO  Poslovnog kluba sežu u 2002. godinu, kada se pojavila potreba za većim gospodarskim povezivanjem među državama.  U to je vrijeme na Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu ekonomska savjetnica bila dr. Riana Benko. Na jednom od  tadašnjih susreta gospodarstvenika  kod Veleposlanika,  dr. Benko je predložila da  se osnuje Poslovni  klub slovensko hrvatskih gospodarstvenika.

Dr. Benko o počecima Kluba:

»Klub smo osnovali 2002. godine u suradnji s tadašnjom direktoricom Mure u Republici Hrvatskoj, Lidijom Žderić, koja je imenovana za predsjednicu kluba.  Susrete s gospodarstvenicima imali smo  barem četiri puta godišnje, obično u hotelu blizu Veleposlanstva, gdje smo imali predavanja na neku od aktualnih tema. Mercator i Merkur tada su gradili trgovačke centre po čitavoj Hrvatskoj, a u njima su imali svoje prostorije također i druga slovenska poduzeća.  Otvarala su se po dva trgovačka centra godišnje.  U ono vrijeme slovenska su poduzeća kupovala hrvatska. Slovensko je gospodarstvo bilo na vrhuncu. Zatim je započela  gospodarska kriza i slika se okrenula. ”

Gospođa Žderić bila je predsjednicom Kluba do 2007. godine, zatim je klub stagnirao do dolaska veleposlanika Vojka Volka i ekonomskog savjetnika  Bojana Škode. Predsjednikom Kluba do 2011. godine bio je Ignac Rupar, za njim je na mjesto predsjednika Poslovnog kluba stao Tomaž Kačar. 2014. godine predsjedavanje Klubom preuzeo je Goran Berić, dok je dopredsjednikom Kluba postao Branko Roglić.

Na Veleposlanstvu  ulogu je gospodarskog savjetnika  do  kraja   2018. odlično obavljao Jakob Štunf, koji nakon toga postaje Veleposlanik Republike Slovenije u Vatikanu.  Veleposlanica  Republike Slovenije u Zagrebu do srpnja 2019. bila je dr. Smiljana Knez, koja  svoju karijeru nastavlja u Uredu predsjednika Republike Slovenije. Njezino mjesto  Veleposlanika u Zagrebu naslijedio je  Vojislav Šuc  prije toga vođa Stalnog predstavništva Republike Slovenije u UN u Ženevi,  dok mjesto gospodarskog savjetnika obnaša Bernard Šrajner. 

Mandat predsjednika  SLO CRO Poslovnog kluba   dr. Saša Muminović preuzeo je u svibnju  2018. godine.  Suradnja sa Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu i dalje je odlična. Poslednje dvije godine u Klubu smo pripremili nekoliko  medijsko popraćenih  događaja  što smatramo kao uvod u  punoljetnost, koju slavimo  baš na Valentinovo – 14. 2. 2020.

Gospodarsko se Hrvatska i Slovenija doista vole no u političkim stavovima  ponekad su na suprotnom brijegu, pa se  nadamo, da se i tu  zbliže, te  da se stvari promjene na bolje.

Nekoliko projekta možete pogledati u fotogaleriji pored.

By |2020-02-17T09:04:01+00:00February 14th, 2020|Aktualno|0 Comments