SLOVENIJA

Slovenija od 20. travnja dozvoljava rad u određenim prodavaonicama i servisima koji su bili zatvoreni zbog epidemije novog koronavirusa.

Dopuštaju se tehnički pregledi, a vlada je donijela i odluku o ponovnom otvaranju servisa za registraciju vozila i tahografskih radionica koje su do sada bile zatvorene, te je produljeno trajanje vozačkih i prometnih dozvola do 17. lipnja.

Od 20. travnja je također dozvoljen prijevoz zaposlenih posebnim linijskim prijevozom. Otvorit će se trgovine građevinsko-instalaterskim materijalom, tehničkom robom i pokućstvom, kemijske čistionice i servisne radionice, specijalizirane trgovine za prodaju automobila i bicikala, te osobno preuzimanje robe ili hrane na mjestima gdje je osiguran minimalan kontakt s potrošačima.

Zaposlenici i kupci moraju se pridržavati pravila fizičke distance i drugih propisanih epidemioloških propisa.

4. svibnja otvorit će se i frizerski i kozmetički saloni, prodavaonice do 400 kvadratnih metara površine (s izuzetkom onih u trgovačkim centrima), te saloni za njegu pasa, mačaka i ostalih kućnih ljubimaca.

Od 18. travnja na snagu je stupila izmijenjena Uredba o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mjestima te zabrani kretanja izvan mjesta prebivališta – građani koji imaju zemljište izvan općine/mjesta prebivališta moći će ga posjetiti radi obrađivanja i sezonskog rada.

Također, građanima je dopušteno bavljenje nekim sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje na području matične općine.

Dozvoljen je odlazak na posao, obavljanje gospodarskih, poljoprivrednih i šumarskih poslova, pomoć osobama kojima je potrebna podrška članova obitelji, pristup ljekarnama, zdravstvenim i sanitarnim uslugama, stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pristup uslugama za osobe s invaliditetom. Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz očuvanje sigurne udaljenosti do drugih osoba, dopušteno je i za pristup trgovinama i direktnoj poljoprivrednoj prodaji, drogerijama, benzinskim postajama, bankama i poštama, uslugama dostave, čišćenja i higijene i određenim drugim mjestima i uslugama. Na zatvorenom javnom mjestu obvezno je korištenje maske ili nekog drugog pokrivala nosa i ustiju, a umjesto obveznog nošenja rukavica, uvedena je obvezna dezinfekcija ruku. Vlasnici (pružatelji usluga) su dužni osigurati dezinficijens.

Od 12. travnja osobama koje ulaze u Sloveniju određena je  sedmodnevna umjesto dosadašnje dvotjedne karantene, a ta ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prijevoz tereta, tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati slovenski prostor i druge određene iznimke.

Kao jednu od mjera za zaustavljanje i kontrolu epidemije novog koronavirusa, Vlada je donijela uredbu o obveznoj dezinfekciji zgrada s više stanova. Ova mjera predviđa obveznu dezinfekciju opreme u zajedničkim prostorijama, najmanje dva puta dnevno. Učestalost dezinfekcije ovisi o broju pojedinaca koji žive u zgradi s više stanova te je određeno što se treba dezinficirati: primjerice kvake, ograde.

Većina javnih ustanova je zatvorena: knjižnice, muzeji, kina, galerije, kao i obrazovne ustanove uz određene iznimke. Obustavljen je javni putnički autobusni i željeznički prijevoz, a prilagođeno je i poslovanje sudova te javnih bilježnika. Rad frizerskih te kozmetičkih salona je trenutno zabranjen, a ograničenja uključuju kulturne, sportske i druge aktivnosti. Više detalja o mjerama pogledajte ovdje.

Vir i ostale države: OVDJE

By |2020-04-23T06:37:10+00:00April 23rd, 2020|Novosti|0 Comments