Tiko Pro Poduzetnički doručak premašio sva očekivanja

Dana 10.3.2021.g. Tiko Pro je održao tradicionalni Poduzetnički doručak. Događaj na temu bespovratnih sredstava je privukao oko 500 poduzetnika. Time se ukazalo i na potrebu gospodarstva da se upozna te educira o aktualnim novostima iz svijeta EU fondova: kakva će biti nova financijska perspektiva, koji natječaji su otvoreni te što možemo očekivati od poziva u nadolazećem razdoblju te kako izgleda proces provedbe. Cijeli događaj zaokružen je primjerima dobre prakse koje su prezentirali direktor Intra Lighting d.o.o. g. Božidar Kadoić i suosnivač Threefolda g. Chris Hutton.

Nova financijska perspektiva 2021.-2027.

Od ove godine započela je nova financijska perspektiva te se sprema puno novih mogućnosti za razne korisnike bespovratnih, ali i povratnih sredstava. Kakva je bila stara financijska perspektiva i kako se RH kao vrlo mlada članica Europske unije snašla kao novi korisnik europskog budžeta rekla nam je Sandra Dudaš, voditeljica hrvatskog Tiko Pro tima koja je ujedno povukla paralelu sa novom financijskom perspektivnom. Republika Hrvatska je dobila na raspolaganje čak 24 milijardi eura čija će sredstva proizlaziti iz klasične višegodišnje financijske perspektive i novog mehanizma za oporavak i otpornost. Sve države članice pa tako i RH će se u novom VFO morati pridržavati EU ciljeva koji teže inovativnosti, digitalizaciji te zelenoj politici.

Aktualni i najavljeni nacionalni natječaji

Na koje natječaje mogu poduzetnici aplicirati? Gdje će biti sredstva u novoj 2021.-2027. financijskoj perspektivi? Na ta pitanja odgovorila je Lana Labinjan, voditeljica EU projekata Tiko Pro poduzeća. Među poduzetnicima, trenutno su najaktualniji (i najtraženiji) sljedeći natječaji: Inovacijski vaučeri za MSP-ove, COVID 19 kredit za obrtna sredstva, Hamag-Bicro Mikro investicijski kredit, Kredit za rast i razvoj te Zakon o poticanju ulaganja. Prezentiran je i najveći, a ujedno i najočekivaniji natječaj za izgradnju i opremanje čije se otvaranje očekuje do lipnja ove godine. Ukupna alokacija tog poziva za nabavu opreme i izgradnju će biti čak oko 200 milijuna eura. Sljedeće godine se najavljuje i popularan IRI 3 kojim se sufinanciraju aktivnosti istraživanja i razvoja inovacijskih produkata.

Primjer dobre prakse poduzeća Intra Lighting

Intra Lighting je poduzeće koje se uspješno bavi proizvodnjom LED rasvjetnih rješenja, a slovenski vlasnici su ga smjestili u Čazmu. Proizvodi koji izlaze iz te tvornice se izvoze na četiri kontinenta. Prisutni su u preko 60 zemalja te kontinuirano rade na razvoju novih oblika rasvjete. Dobitnici su Zlatne kune za najuspješniju srednju tvrtku te najprestižnije nagrade za dizajn u svijetu (Good Design Award). Gospodin Kadoić svojim znanjem i dugogodišnjim managerskim iskustvom doprinosi pozitivnom rastu poduzeća te jačanju tržišnog pozicioniranja.

Direktor poduzeća Intra Ligting g. Božidar Kadoić je predstavio njihov primjer uspješnog apliciranja na natječaj za sajmove u Frankfurtu i Philadelphiji. Projekt je bio vrijedan 1.185.707,00 HRK, a sufinancirano je 640.281,78 HRK. Isto tako, istaknuo je važnost suradnje s Tiko Pro koji ih je pratio od faze pripreme projektnog prijedloga do završetka projektnih aktivnosti u provedbenom procesu.

Provedba projekta – pravila i najčešće greške

Sandra Dudaš je ukratko prezentirala osnovna pravila provedbe projekta. Realizacijom projekta Prijavitelj mora ostvariti ugovorene ciljeve i pokazatelje projekta te provesti sve aktivnosti u skladu s vremenskim planom i predviđenim proračunom. Vrlo je važno da postoji dosljednost u ostvarenju prethodno navedenih podataka kako ne bi došlo do financijskih korekcija. Potonje su moguće ukoliko dođe do raznih grešaka poput neizvršavanja projektnih aktivnosti, nearhiviranja kompletne projektne dokumentacije i sl. Vrlo važan dio provedbenog procesa je i javna nabava. Poduzetnici imaju mogućnost sklapanja direktne pogodbe ili objave natječaja JN na službenim stranicama Strukturnih fondova.

Chris Hutton – Decentralizacija u podatkovnoj ekonomiji

Chris Hutton – suosnivač kompanije ThreeFold je bio gost na slovenskom Tiko pro eventu. Zbog zanimljive i inspirativne teme, odlučili smo njegovo predavanje podijeliti ponovo i sa hrvatskim poduzetnicima.

Gospodin Hutton ima 25 godina radnog iskustva na području IT-a, a njegova metoda rada osnovana je na načelu analize trendova i zahtjeva tržišta te posljedično na razvoju inovativnih tehnologija kao odgovor na prepoznate zahtjeve. Chris je također pratio i realizirao izlazak na afričko tržište za brojne nove tehnologije. U poduzeću ThreeFold fokusiran je na uspješno lansiranje njihovog rješenja TF Grid. Digitalno rješenje, koje je tvrtka već predstavila svijetu kao i predstavljanje koraka prema stvaranju cjelovitog pristupa podatkovnoj ekonomiji, odgovor je na izazove Europe i svijeta u pogledu povezanosti, obrade i pohrane podataka te kibernetičke sigurnosti.

Cijeli događaj je zaokružila vlasnica i direktorica Kristina Kočet Hudrap koja je u poduzetničke vode zaplivala vrlo mlada, no jasna vizija, puno odricanja i rada te sinergijski tim doveli su Tiko Pro poduzeće do prepoznatljive i uspješne tvrtke na europskom tržištu koja danas broji 15-tak zaposlenih.

Partneri događaja su bili:

  • Američka gospodarska komora
  • SLO-CRO poslovni klub
  • Županijska komora u Puli
  • Županijska komora u Zagrebu

Autor:

Tiko Pro d.o.o.

By |2021-03-16T10:14:36+00:00March 16th, 2021|Aktualno, Poslovne informacije|0 Comments