Lidar - Studija potresa u Petrinji kao doprinos budućoj seizmičkoj sigurnosti.

30.06.2021

 

U hotelu Esplanade Zagreb u utorak 29. lipnja na poslovnom okupljanju u organizaciji SLO CRO Poslovnog kluba predstavljena je Studija potresa u Petrinji kao doprinos budućoj seizmičkoj sigurnosti.   Događaju je prisustvovao ministar graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske Darko Horvat te je tom prilikom istaknuo važnost suradnje i međusobne komunikacije akademske zajednice, poduzetnika i javnih institucija u svrhu što kvalitetnije provedbe svih projekata.

Uzvanike je pozdravio dr. Saša Muminović predsjednik je SLO CRO Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Stručnjaci Geološkog zavoda Slovenije (GeoZS) na čelu s direktorom dr. Milošem Bavcem i stručnjaci Hrvatskog geološkog instituta (HGI) koje je predvodio ravnatelj dr. Slobodan Mika održali su predavanja na temu „Studija potresa u Petrinji kao doprinos budućoj seizmičkoj sigurnosti“.

Odmah nakon potresa u Petrinji Geološki zavod Slovenije pridružio se međunarodnom projektu u kojem su sudjelovali geolozi iz Italije, Francuske i Hrvatske. Zbog otežane dostupnosti seizmičkog područja, prvenstveno područja ograničenog kretanja zbog opasnosti od mina, stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta pridružili su se geolozi Geološkog zavoda Slovenije te napravili snimanje područja s tehnologijom prostornog laserskog skeniranja iz zraka zvanom  Lidar. Lidar je akronim od engleskog - Light Detection and Ranging te znači svjetlosno zamjećivanje i klasifikacija – i skeniranjem otkriva vrlo precizne promjene na zemljinoj površini. Važno je naglasiti zahtjevno i skupo istraživanje tako da je i SLO CRO Poslovni klub financijski podržao taj projekt.

Suradnja i njegovanje poslovnih odnosa te međusobna podrška koju promiče SLO CRO Klub i na ovom projektu potvrdio je važnost međusobne suradnje i podrške u akademskoji poslovnoj zajednici te javnim službama.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Cookie policy

SLO CRO Poslovni klub koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića.

Prihvaćam sve